Volvo har planer om, at alle deres biler skal have en elektrisk model inden slutningen af 2019. I følge Volvo vil alle deres bilmodeller være tilgængelige enten i hybridmotor, pluginhybridmotor eller være en elektrisk valgmulighed med batteri i 2019. Det kan godt være, at Volvo ikke har lige så mange biler i deres udvalg, sammenlignet med andre brands, men Volvo dækker stadigvæk alt fra Crossovers til kompakte biler.

Hver anden Volvo-bil skal være en elbil i 2025

Volvo har også planer om, at hver anden bil de sælger i 2025 skal være en Volvo elbil. Volvo har, ligesom andre bilproducenter som fx Fiat Chrysler, Nissan og Toyota, valgt at vinke farvel til dieselbilerne. I slutningen af 2018 kommer der en ny Volvo S60 på gaden, og med denne bil skriver den svenske bilproducent historie. Det vil nemlig være første gang i flere årtier, at en ny Volvo-bil ikke bliver produceret med en diselmotor.

Selvom at dieselbiler er udskældte for tiden, så kan man sagtens trygt købe nyere dieselbiler, da der vil gå nogle år, før at de forsvinder fra gadebilledet. Det anbefales dog at købe en nyere dieselbil, som er kommet på gaden efter 2014. Det var nemlig året, hvor de nye EURO 6-dieselmoterer kom på gaden, og da de er mere miljøvenlige end deres forgængere, er der ikke lige så meget frygt for, at de bliver gjort forbudt i den nærme fremtid. Der findes flere mærker, der stadigvæk satser på dieselbiler. Her er der især tale om Citröen og Peugeot, som teknologisk set har en fordel med sine Blue HDI-moterer, der har Adblue.

Den mest sikre bil i Storbritannien

Når der er tale om konkurrenter som Citröen, Peugeot, Fiat Chrysler, Nissan og Toyota, så skal de alle sammen holde øje med svenskernes Volvo, der har ambitiøse planer om at gå forrest, når det kommer til moderne biler. Volvo har ry for at producere gode og sikre biler. Det så vi blandt andet for nyligt, da Volvo XC90 blev valgt til den mest sikre bil i Storbritannien. Volvo fik den fornemme titel, da ingen kørere eller passagere har mistet livet i en Volve XC90 i de 16 år, hvor den har været på gaden i Storbritannien.

Volvo’s nye brand Polestar

Når Volvo satser på elbiler, bliver det under en selvstændig division ved navn Polestar. Dette betyder også, at der vil være et Polestar logo på elbilerne. Dog vil logoet dog se lidt anerledes ud. Korset, som er lidt rundt i midten, er blevet erstattet af to pile.

Polestar startede ud som Flash Engineering i Sverige i 1996 med fokus på at kunne dyste med Volvo touring bilerne i det svenske touring bil mesterskab. I 2005 blev firmaet omdøbt til Polestar, da Christian Dahl opkøbte firmaet, men ejerskabet blev til en kort fornøjelse, da Polestar blev opkøbt af Volvo i 2015.

Polestar vil fra nu af være en dedikeret elbilsproducent, som fokuserer på at slå hårde konkurrenter som fx Tesla. Der har allerede været mulighed for at købe Polestar 1, men nu er fokus på Polestar 2, der forventes at blive lanceret ved Geneva Motorshowet i 2019. Polestar 2 skal være alternativet til Tesla Model 3, som den amerikanske bilgigant længe har varslet med.

Polestar 2 vil få en startpris på 250.000 DKK i Storbritannien, hvilket svarer til den samme pris, som Tesla Model 3 vil komme til at koste i USA. Forskellen ligger i, at mens en Volvo Polestar 2 vil kunne køre omkring 560 kilometer på en opladning, så vil en Tesla Model 3 kunne køre ca. 500 kilometer på en opladning.

Mens Polestar 1 var en luksusbil, så vil Polestar 2 blive en mainstream bil, hvor der er fokus på at henvende sig til det brede publikum. Mens det endnu ikke er blevet afsløret, hvordan Polestar 2 vil komme til at se ud, så lyder bud på, at den vil minde om Volvo konceptbilen 40.2, som verdenen så for første gang tilbage i 2016.